Wednesday, August 2, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 4.


Assalamualaikum....


Hari ke4.... hari utk pulang ke rumah....

Kami check-out pagi jugak la dalam pukul 9 pagi sebab nak jalan-jalan sementara tunggu flight petang....

Breakfast dulu di Pantai Cenang sebelum teruskan perjalanan.....







Singgah di Makam Mahsuri... ini rumah Mahsuri...




Ruang dapur rumah Mahsuri.... rindu pulak zaman kanak-kanak bila berada kat rumah macam ni.... 





Ini dalam wishlist Hannah.... nak ambik gambar kat patung burung helang... 





Kecik je manusia2 kat situ :-p






Selamat tinggal Langkawi... hingga bertemu lagi satu hari nanti.... InsyaAllah...





Orang pegi langkawi borong pinggan mangkuk, kain batik, coklat blablabla.... eynda beli perfume je hahaha.... sebab malas nak angkut barang banyak-banyak... kalau naik kete eynda tak kisah shopping apa pun... ni naik kapal terbang... nak kena beli extra luggage pulak.... ni pun kotak perfume eynda buang... bawak balik perfume aje... coklat beli gak la sepeket utk makan masa kat sana... 

Eynda cuma bawak balik kenangan bergambar & kenangan manis dgn keluarga aje :-)










Wordless Wednesday #33.



Assalamualaikum....






Friendship..... 

Geng "sakit pinggang" ....semua senget hahahaha....











Tuesday, August 1, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 3.


Assalamualaikum....



Hari ke3 di Langkawi....

Kita nak naik bot!






Kami ambik pekej Mangrove Tour Di Kilim Geopark... 





Tempat pertama kami sampai ialah gua kelawar.... anak-anak eynda rasanya ni pertama kali tengok kelawar depan mata... eynda kecik2 dulu memang membesar dgn kelawar sebab dulu arwah abah Pengurus Felda, kami duduk di satu felda yg dikelilingi hutan & bukit... kelawar berumahtangga kat balkoni rumah eynda je... malam-malam bukak je sliding door kelawar terbang masuk dlm rumah.... jenuh mama & arwah abah halau keluar...





Mangrove atau dalam bahasa melayunyer paya bakau....


Lepas gua kelawar kami dibawa ke gua buaya pulak... eynda lupa nak snap gambar... sebelum masuk dlm gua tu dari luar kelihatan seperti rupa kepala buaya tau gua tu... pemandu bot tu kata hanya orang yg ada daya ilusi tinggi je boleh nampak... eynda nampak... yg lelain dok tanya... mana? mana? hahaha....


Tempat wajib bergambar ....





Dari kawasan paya bakau kami dibawa ke lautan pulak.... eynda ni ada fobia... tak suka berada atas lautan.... berserah je la masa ni... kalau la org tahu dalam hati eynda cemana... swimming pool pun eynda nampak macam lautan.... apatah lagi lautan dalam! Nasib baik tak pengsan.... tapi eynda suka lihat pemandangan dari pantai... tenang tengok laut...





Cantik kan?




Private beach.... internet signal pun takde... hubby kata sebalik bukit tu dah sampai Pantai Rhu...





Ada gua kat pantai tu... Gua Cherita namanyer... ada kisah tentang gua ni... sila google hehe...




Dalam sejam kami kat pantai tu, kami berpatah balik ke area paya bakau....kat situ ada fish farm...boleh tengok orang bagi makan ikan...dan kita boleh makan ikan hehe...




Ehhh ikan ni takleh makan la... ikan buntal.... ikan hiasan kat situ utk sesi beri makan... ikan ni baru sampai je dari laut masa ni... ada nelayan bawak...




Tadaaaa.... dah siap lunch kami.... caj agak mahal kat sini... mungkin sebab kawasan pelancong.... kalau di pantai cenang makan camni dlm RM100 termasuk minuman.... kat sini RM300++...





Dari Mangrove tour ke Galeria Perdana... kat Kg Kilim...





Dalam galeria ni semua hadiah yg dihadiahkan kepada Tun Mahathir... terlalu banyak sampaikan boleh buat muzium... macam-macam adaaaa...





Perjalanan diteruskan.... sampai kat pantai pasir hitam pulak.... berhenti sekejap utk bergambar...






Ada sebab-sebab dari kisah mitos... ada jugak jawapan dari segi saintifik kenapa pasir kat sini berwarna hitam....






Hari yg letih...sebab aktiviti yg agak lasak... balik ke White Lodge... rehat kejap.... petang sikit keluar utk early dinner....






Makan pizza... dah tak larat nak makan seafood... :-p














Monday, July 31, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 2


Assalamualaikum....


Hari ke2 di Langkawi...

Bangun pagi siap-siap keluar breakfast.... jalan kaki dalam 5 minit kot sampai mcD.... Hannah ni susah sikit bab makan... breakfast nasi lemak...roti canai... bihun...mee goreng...blablabla semua dia tak makan... terpaksa la makan kat mcD sebab ada makanan yg dia boleh makan...




Beli topi ni sebab malam sebelum tu nak balik dari dinner hujan turun ...payung takde so beli topi utk dia...





Dah breakfast jom ready nak ke tempat seterusnya....





Tadaaaaa.... dua org ni penggayat hehe (ada ke perkataan tu? :-p)




Dua orang ni acah-acah tak gayat :-D




Tinggiiiii.... 





Sampai atas dah... makan aiskrim jap...






Mana tau ada tempat ni... kalau tak konfirm dah bawak kunci beg baju eynda :-D






Tenang je duduk kat sini....





Kat atas ni banyak tangga... nak ke jambatan gantung tu ada 2 cara... satu guna lif... satu lagi guna tangga masuk hutan2 sikit... kami dah tentu la pilih cara yg lasak sikit....






Dari atas jambatan gantung... jatuh handphone kat bawah tu nangis laaaa.... boleh teka tak agak-agak macam mana eynda snap gambar ni?





Masa ni kabus tebal dah berlalu....






Tetiba datang lagi kabus tebal.... angin kuat...





Memandangkan hari ke2 tu hari jumaat...lepas turun dari gunung mat cincang tu kami terus ke pekan Kuah... hubby & Adam solat jumaat di masjid pekan Kuah...Eynda & Hannah tunggu kat satu mall dekat2 jeti feri Langkawi....pastu kami lunch kat satu gerai... sedap betul lauk pauk dia...



Lepas lunch kami kembali ke Pantai Cenang.... pegi Underwater World pulak....








Eynda ada gambar sebijik kat sini masa tahun 2004! Dah lamaaaaa tak datang Langkawi ni....





Petang pulak ikut permintaan anak-anak la... pantai lagi....panas ok... eynda tolong jaga harta benda je... tak minat la masuk dlm laut... kantoi pulak bayang si photographer :-D





Sebelah malam kami dinner kat restoran seafood paling dekaaaatttt dgn tempat kami stay... jalan 2-3 minit dah sampai...




Rupanya satu owner dgn restoran yg kami makan malam sebelum tu...






Sedap sungguh....




Kalau seafood eynda boleh makan ikan & udang banyak-banyak ... memang feveret eynda.... nasib baik takde alergik :-p


Lepas makan tak balik tido lagi... jalan-jalan dulu bagi perut kempis balik kekekeek.... 

Tapi otw balik makan aiskrim pulak :-D



Ok nanti sambung lagi... terima kasih sudi baca blog eynda :-)













Friday, July 28, 2017

Pulau Langkawi ~ Day 1


Assalamualaikum....


Raya ke 5 eynda & family ke Pulau Langkawi utk bercuti.... tapi ramai jugak yg ingat eynda ada kampung kat Langkawi.... Eynda suka Langkawi... berangan jugak la tua-tua nanti ada rumah sebijik kat Langkawi... anak2 dah besar... cuti je balik Langkawi... mama & ayah boringgg je turun KL boleh shopping-shopping hehe.... lain sikit perasaan teruja tu kan.... kalau masih kuat la kaki ni hahaha...berangan je.... 






Flight kami pagi... sumbat pakaian 4 orang dalam satu beg besar tu je utk percutian 3 malam 4 hari... kasi muat jugak-jugak...ikut hati eynda ni satu beg besar tu patut pakaian eynda je :-p





Selfie dulu ...






Refreshments....






Alhamdulillah sampai di Langkawi dgn selamat. Kereta sewa pun dah menanti... mula2 diaorg kata dapat kete proton... tetiba ehhhh dapat vios... ok aje...





Kami stay kat area Pantai Cenang...sebelum check-in makan tengahari dulu... jalan-jalan cuci mata kat kedai-kedai dulu....





Depan bangunan receiption.... Kami stay kat White Lodge Vacation Home.... kebanyakan hotel/resort dah penuh.... tinggal yg mewah2 ada le... yg ni je kami dapat... ada jugak chalet tapi dah penuh...so dapat vacation home.... satu malam RM350 ye...






Rupa-rupanya vacation home tu rumah teres single storey....ada 2 bilik tidur... pemandangan luar rumah takde lawa pun... dikelilingi chalet utk backpackers & hotel2 bajet.... tapi takpe la janji selesa, bersih... lagipun pikir bukannya 24 jam dlm rumah tu.... banyak aktiviti luar... balik tido je... Aircond ada dlm bilik-bilik tidur aje... kat ruang tamu takde...




Bilik tidur utama...




Bilik ke2....





Ruang dapur...luas... ada microwave jugak...






Toilet bersih... takde apa nak komplen hehe...




Sayang tak dapat chalet... kawasan cantik betul... bukak pintu chalet dah ngadap swimming pool... kami perlukan bilik utk family so agak susah nak dapat kalau ramai yg bercuti kan... rasanya ada 4 chalet family kat depan swimming pool ni...penuh huhu...






Cantikkkk....bersihhhh...






Petang tu dalam 5pm kami ke pantai Cenang.... ramainya orang.... dah lain la pantai cenang.... Kami jalan jauh gak nak dapat tempat lepak yg tak ramai orang... kalau pandang kiri sesak dgn manusia... sebab sekarang dah ada aktiviti2 jetski la... banana boat la... blablabla... so pantai penuh dgn alat2 aktiviti... yg tak best kenderaan macam hilux/navara yg pekerja aktiviti2 ni naik memang ada je atas pantai2 bergerak bebas... takut terlanggar anak-anak kecik yg berlarian kat pantai.... so kami memang cari tempat yg agak kurang orang sebab sebelah kanan kami dah banyak private beach macam Meritus Pelangi....

White Lodge tu bukan la dekat direct dgn pantai.... nak kena berjalan jauh sikit... pendek citer pegi balik tu melalui kedai-kedai di Pantai Cenang gak la...






Sunset *love*





Paling best rumah yg kami sewa tu dekat sangat-sangat dgn tempat makan etc.... Jalan kaki 5 minit dah sampai Underwater World.... satu bangunan dgn underwaterworld tu ada McD & Marry Brown....Kedai2 bebas cukai... shopping malls.... tempat makan takyah cakap la.... depan lorong ke White Lodge tu dah ada seafood restaurant haha.... malam tu kami dinner dah tentu la seafood kannnn.... 


Lepas makan jalan-jalan kejap pastu balik tidur dulu.... esok tu dah ada plan menanti.... 

Bersambung....






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails