Wednesday, February 22, 2017

London Trip Day 4.



Assalamualaikum....


Hari ke4 di London...

Seperti biasa selepas subuh bersiap-siap keluar breakfast.... bukan la sesudah subuh tu keluar haha... nak bersiap pun berjam-jam jugak....jalan kaki 5 minit sampai Costa Coffee...



Hannah suka cheese sandwich kat costa....





Coffee & Sandwich ... sarapan simple sebelum jalan-jalan...




Syoknya minum kopi cawan besar....#teamhantukopi 






Cantik bangunan tu... kat bawah tu kedai bunga...




Aktiviti pertama day 4... river cruise... konpius jugak nak pilih cruise mana satu...




Sementara tunggu ayah beli tiket.... cuaca sangat la sejuk...




Harga tiket...




Jalan2 dulu sementara tunggu trip seterusnya sampai...



Cuaca terang tapi sejukkkkk...




Akhirnya dapat naik cruise... duduk bahagian dalam ni tak sejuk sangat tapi bosan la pulak...



Last2 keluar naik bahagian open air....muka tahan sejuk okkk...




Dgn bff...


Dah habis naik cruise, alaaa kejap je... ingatkan lama... dlm 20-30 minit je...sambung pulak jalan2 menuju ke Tower of London...


Kena beratur...





Tiketnya....



Playing tourist hehehe...padahal masuk dalam tu tak guna map punnn...




Teringat citer Brave...klasik betul bangunan ni...




Ada banyak tower.... apa yg eynda belajar, kat sini kita kena banyak berjalan... banyak tempat guna tangga... ada tandas2 awam yg kena naik tangga jugak... pastu kawasan selalu kecik...sempit... so stamina & fizikal kena dlm keadaan bagus...kalau tak banyak tempat kita takleh explore...



Posing sini sebab dinding cantik...




Baca kisah sejarah....




Masuk tower ni takleh snap gambar...tapi ramai jugak yg tak reti bahasa... banyak crown kat dalam tu...besar2... mesti berat...sebab batu delima berlian emas permata penuh atas crown...cemana la diaorg pakai atas kepala...




Posing bersama guard yg takmau senyum hehe...tapi mata dok tengok kita 👀👀...




Cover band music mana ntah...




Cantik sungguh pemandangan dlm kawasan ni....




Kami nampak kecik takpe yg penting pemandangan sekitar tu wajib nampak dlm gambar...




Happynyer diaorg...




Uncle tu tengah citer pasal sejarah kat tower tu... 




Keluar dari kawsan tower dah...





Sempat la naik atas Tower Bridge sebelum balik ke apartment...


Malam tu dinner apa ye....alaaa lupa pulak... camni la kalau tak snap makanan... selalunya kalau tak snap gambar tu maknanya tengah menghayati makanan tu la...


































Tuesday, February 7, 2017

London Trip Day 3.



Assalamualaikum....


Hari ke 3 di London....



Kalau disember 2015 dulu kami datang suhunya antara 11c-14c...kali ni suhu agak rendah...





Kami breakfast di sebuah restoran halal, Moor & Hitch...dekat2 Oodle Noodle jugak... 




Ready utk naik tube ke Trafalgar Square... nak tengok Change of Guard di Buckingham Palace...




Jalan-jalan di St James Park dulu...




Burung2 pun diammmmm je sebab kesejukan...




Jangan percaya kalau cuaca terang benderang.... lagi sejuk dari cuaca yg gloomy tau...sejukkkk....




Kami tak pergi depan palace kali ni sebab last year dah pergi... mesti sesak kan... owhh ye last year pegi tak berpeluang tengok change of guard sebab masa tak kena dgn jadual diaorg...kali ni tunggu kat satu simpang... janji nampak diaorg berkawad dah le haha... malas nak sesak2 depan palace tu...ada video diaorg berkawad tapi eynda letak dlm fb & ig je la...


Horse guard parade....




Dah habis tu kami jalan kaki melalui piccadilly circus.... nak ke oxford street...





Cantik bentuk bangunan kat belakang tu...




Apple store di Regent Street... jalan2 cuci mata...




Makanan yg Adam rindu...




Butik Nike... geram bila masuk butik sukan kat sana... staff dia aje dah macam gaya atlet...bukan setakat outfit...body punnnn.... buat bersemangat nak balik Malaysia nak workout 😆



Lunch....




Mama tak kenal pun Pogba tu hahaha....kesiannn...




Oxford street.... meriah betul la... ada satu area tu jalan ditutup utk kenderaan.... manusia penuh atas jalanraya huhu... tak shopping apa pun... last year pegi ada gak beli2... kali ni dah tak rasa nak shopping dah...



Pastu jalan kaki nak balik ke Kengsinton area apartment kami, melalui winter wonderland.... mak aiiii.... sesaknyaaaaa.... nak masuk kena beratur panjangggg.... mungkin sebab hari sabtu...hari cuti... so ambik gambar dari luar aje cukup la.... last year dah merasa masuk dalam tu....



Jauh tau jalan kaki nak balik ke apartment.... dah le sejuk...nasib sejuk kan...kalau cuaca panas berpeluh-peluh la jawabnyer... sejam jugak la baru sampai area bayswater... tak kisah sebab kebanyakan masyarakat sana memang suka jalan kaki aje....

Terus rasa lapar sebab penat jalan kaki... dinner siap2 sebelum balik ke apartment... kalau balik dulu, tak keluar dah la...letih haha...

Makan nasi lauk itik kat Tuk Tuk Thai Noodle Restaurant.... tapi takleh lawan lauk itik kat Oodle Noodle la bagi pendapat tekak eynda...

















Monday, February 6, 2017

London Trip 2016 Part 2.




Assalamualaikum....


Malam pertama di London... tido pukul 12am... bangun pukul 3.30am 😂😂😂... ye la kat Malaysia kan baru masuk Maghrib... terkulat-kulat mata takleh tido balik... mundar mandir dlm apartment... bukak fb, ig, whatsapp kasi pening sikit kepala baru la terlelap kot... sedar2 dah masuk subuh...



Pagi pertama... bergambar depan apartment dulu... kami stay di Grand Plaza Serviced Apartment... tempat yg familiar bagi orang Malaysia kan hahaha... masa booked dulu hubby pun tak sangka tempat tu felda punya... sampai je malam tu nampak ramai org Malaysia... siap ada bendera Malaysia tuuu... restoran kat dalam tu pun restoran melayu...ada nasi lemak...roti canai bla bla bla... tapi kami tak makan kat situ...

Ok... tempat tinggal ni pun anak2 tak tau kat mana.... Adam asyik tanya hotel mana kita nak duduk...mama & ayah buat2 sengih je... sepraisss againnnn...

Serius kali ni datang tak teringat langsung nak snap gambar bilik... ntah kenapa... tapi apartment kami duduk tu ada 2 bilik... 2 toilet... kitchen...ruang tamu...meja makan... ada microwave...ada pinggan mangkuk.... sangat sesuai utk family kecik macam kami... 6 hari dalam RM6K-7K....





Yang dirindu.... Costa Coffee... breakfast...jalan kaki dlm 5 minit sampai la kat tempat ni...






Percaya tak eynda tengah sembang dgn 2 ekor itik tu? Tengok la reaksi diaorg...alamak! Terbalik ni... patut citer gambar kat bawah ni dulu...





Lepas breakfast jalan kaki ke Kengsinton Garden...cuaca agak gloomy...yessss... cuaca yg eynda teringin nak rasa... last year langit terang memanjang... kali ni gloomy je...adam kata dull je rasa... emo je gelap2 ni... but i likeee.... 




Dah lepak2 tengok itik kita pegi beli tiket nak masuk dalam Kengsinton Palace...






Jom naik atas... nak naik tangga pun dah cantik tempatnyer...




Adam tengah tengok apa ntah... 




Nasib baik ada tempat duduk... pepandai je pegi duduk ye...




Hannah dgn pokok krismas...





Baju-baju mendiang Lady Diana.... 



Yg ni depan mata cantik sangat...a



Banyak lagi yg kami explore dalam tu tapi tak tersnap satu-satu.... sama jugak la kalau kita pegi muzium istana kat Malaysia...




Jalan-jalan kat area luar.... belakang tu Kengsinton Palace tadi...




Cantik kawasan ni... 



Last year datang sini dedaun masih di pohon2 pokok... kali ni datang pepohon dah takde daun... walaupun tarikh kedatangan kami lebih kurang je...



Next.... jalan kaki ke Natural History Museum...





Lunch kejap.... kalau travel, banyak jalan kaki macam ni, makan tu janji alas perut je pun takpe... sebab kalau heavy meal rasa susahnyaaaaa nak jalan laju2.... tapi bergantung pada diri masing2 gak la... ada yg kena ambik makanan berat baru ada tenaga nak berjalan lama kan... kat sana kami ambik heavy meal utk dinner....





Ice skating tepi muzium... tempat lunch tadi kat bangunan tepi tu...


Beratur panjangggggg nak masuk muzium ni.... tapi panjang pun tak lama tunggu... kejap je dah sampai pintu depan muzium... cuma cuaca sangat sejuk... kalau kat Malaysia beratur tengah panas berpeluh la macam nak pengsan kan... ni sejukkkk bila berdiri diam lama2... rasa2??


Dah masukkkk... Humming Birds! Kecik2 je...



Tahu kisah Pompeii? Sila google....




Jumpa seseorang....


Jiran kat Cahaya SPK uolsss.... kat SPK pun susah nak bertembung....tetiba terserempak kat sana haha...





















Pose pertama...



Pose kedua senyum banyiakkk...sebab depan eynda tu actually ada sorang staff museum yg dok suruh eynda senyummmmm.... ai is malu tau masa tu...






Pastu jalan kaki balik ke hotel la... malam tu dinner nasik lauk itik kat restoran Oodle Noodle..berdekatan je dgn hotel...lupa snap gambar makanan yg sangat sedap tu sebab dah lapar sangat haha...

Ok nanti sambung citer.... dah 2 bulan citer London ni... hari ni baru laaa nak sambung menulis... takut banyak yg eynda dah lupa je hehe...





































LinkWithin

Related Posts with Thumbnails