Wednesday, March 21, 2018

Kisah Hari Jadi....




Assalamualaikum....



Dah sebulan lebih eynda tak update entry di blog ni....kadang-kadang rasa rindu nak update entry hari-hari macam dulu-dulu tapi apakan daya.... 

Hari ni nak update entry tertunggak....patutnya update awal bulan hari tu tapi sibuk sangat....tak sempat nak ngadap blog lama-lama....




1st March 2018....

Birthday eynda yg ke 42 *pompomgirlsssss*

Makcik-makcik dah kita.....



Alhamdulillah eynda bersyukur kepada Allah swt.... semoga sentiasa hidup dalam keberkatan Allah... semoga terus bahagia bersama insan2 tersayang.... dah tentu la kita doa yg baik-baik aje kan....

Tak celebrate besar-besaran pun.... cukup la dikelilingi insan-insan tersayang.....



Malam sebelum sambut birthday tu hubby ajak dinner kat luar.... 





Dinner @ Tony Roma's...


Kebetulan hari birthday tu hari anak-anak ada aktiviti koko.... ye.... walaupun hari birthday, rutin harian tetap la macam biasa.... cumanya lepas hantar anak-anak ke aktiviti koko tu, kawan-kawan geng mak-mak tunggu anak tu keluar lepak-lepak dgn eynda sementara nak tunggu ambik anak-anak tu...


Lepak-lepak @ The Third Letter, Bukit Jelutong...




Lamb chop kat situ sangat la sedap!



Malam pulak masa hubby balik rumah eynda kat tingkat atas, anak-anak je sambut ayah balik keje ... bagus la tu dah tersusun pulak bagai di plan-plan.... mama turun tingkat bawah bukak peti ais wahhhh ada seprais rupanya....



Hubby bawak balik kek!



Weekend pulak cakap je nak pegi mana.... hubby layan je... takkan nak ajak pi London kan ahahaha.... wife masih warassss.... tapi masih la pilih tempat sejuk....



Ke GPO kitaaaa....




Lunch @ Baba Nyonya by Sambal Cili.... 



Kebetulan cuaca sangat best la hari yg pegi tu.... hujan pastu kabus tebal...





Sejuk sampai ada snow la ahahahha.....



Ok la sehingga bertemu lagi di entry akan datang, InsyaAllah....

Terima kasih sudi singgah blog eynda :-)






Friday, February 9, 2018

Istanbul 2017 ~ Last Day.




Assalamualaikum.....


Sambungan dari kisah2 di Istanbul hari tu... berapa bulan dah ni baru nak habiskan citer haha.... eynda pun dah tak terletak link2 entry lepas... boleh la klik kat previous entry utk entry sebelum ni ye...tq :-)



Entry ni utk hari terakhir di Istanbul.... sebelum check-out kami sempat jalan-jalan lagi kat area berdekatan...jom tengok gambar je la ...












Mana mata dia? 



Jumpa satu lagi bazaar tapi tak beli apa pun...




Bazaar berdekatan Sultanahmet...



Kucing....




Dan kucing lagi...







Gambar kenangan depan hotel dgn receiptionist...






Sebelah kiri hotel...




Sebelah kanan hotel... bangunan putih tu secondary school utk perempuan saje...




Sebelum boarding....





Bye bye Istanbul... moga bertemu lagi...





Dah sampai KLIA...alhamdulillah perjalanan dipermudahkan ...






Makanan Malaysia yg pertama eynda makan bila tiba dari Istanbul haha.... sedap oit...



Maka berakhirlah kisah percutian di Istanbul.... ni baru Istanbul...belum jelajah seluruh Turki lagi... tapi kalau yg dah kenal eynda, boleh tahu kami ni bila berjalan memang suka fokus kat satu-satu tempat dulu... satu tempat tu kekadang banyak sebenarnya kita nak explore... :-)







Sunday, January 7, 2018

Istanbul 2017 ~ Dolma Bahce ~ Galata Tower ~ Bosphorus River Cruise




Assalamualaikum.....


Entry-entry sebelum ni :





5) Istanbul 2017 ~ Blue Mosque ~ Hagia Sophia ~ Basilica Cistern ~ Topkapi Palace (Day 2)

6) Istanbul 2017 ~ Spice Bazaar ~ Galata Bridge ~ Taksim ~ Istiklal Avenue (Day 3)

7) Istanbul 2017 ~ Mount Uludag ~ Bursa (Day 4)



Breakfast....






Tengah breakfast tu staff hotel bawak birthday cake utk hubby....siap nyanyi2 lagu Happy Birthday...walaupun birthdaynya sehari sebelum tu... ye la hari birthday kami breakfast pun kelam kabut sebab nak ke Mount Uludag...




Kami nak naik tram....




Naik tram turun kat Kabatas (sebut Kabatash)....jalan kaki sikit sampai ke Dolma Bahce...



















Dolma Bahce adalah istana kediaman Sultan Ottoman yg kemudiannya diambil alih oleh Mustafa Kemal Atartuk....

Dalam istana memang tak boleh ambil gambar.... ada sebuah bilik di mana Mustafa Kemal Atartuk menghembuskan nafas terakhir....pastu bilik2 isteri Sultan sangat la banyak sampai eynda hilang kiraan hehe... 



Kat luar istana tu ada restoran... apalagi... minum kopi & makan baklava la....




Di tepi laut ok... nampak je panas lit lit... tapi sejukkkk...





Opposite Dolma Bahce ada stadium bola la.... 




Seterusnya... ke Galata Tower...








Nampak tak makcik tengah berleter? Baru je naik tangga 2-3 tapak...







Makcik dah semput....



Acah je sebenarnya buat2 semput.... laki & anak-anak pun tertinggal kat belakang pastu hahaha...





Galata Tower... tak muat screen... tinggi benor...





Ye...masih tak muat screen henpon...




Relaks-relaks jap tengok tower.... nak naik kena beratur panjang... malas la...




Cubaan terakhir... masih tak cukup screen....



Kami teruskan berjalan kaki ke Galata Bridge... semua walking distance kat area tu... nak naik Bosphorus River Cruise...







Yeayyy...akhirnya dapat jugak makan fish sandwich yg famous kat Istanbul... simple betul sandwich ni... roti... grilled fish... bawang... lettuce.... pastu kita letak sendiri la sos apa kita nak kot... hubby yg letakkan utk eynda... tak tau ada sos apa lagi... tapi hubby letak perahan lemon je kat bini dia hehehe....


Sambil makan hubby pegi beli tiket utk Bosphorus River Cruise...


























Kami turun ke deck bawah & duduk bahagian tepi ferry...




Satu pencapaian besar buat eynda yg tak suka duduk atas air laut macam ni huwaaaa...








Selesai naik cruise kami pegi Spice Bazaar.... ish ish ish... kenyang lagi.... tengok tu penuh tangan eynda diaorg suruh try makan semua!



Nasib baik lari duduk kat luar... tu pun hubby datang bagi lagi kat eynda apa yg dia dapat....tapi dia dapat tak banyak macam eynda dapat hehehe...



Dah memborong kami terus balik ke hotel... malam sikit baru keluar dinner...


Kedai ni menu dia sangat la simple... sekeping je kad menu dia...





Sangat sangat sangat sedap! Makan tu je... takde nasi... salad tu simple je... diaorg perah lemon & olive oil.... eynda makan salad tu habis sepinggan sorang je... memang order sorang sepinggan.... balik Malaysia pun eynda makan salad gitu je sekarang... 


Malam tu dah berkemas apa yg patut sebab esok tu dah nak balik Malaysia...hhmmm... sedih la jugak....









LinkWithin

Related Posts with Thumbnails